DIY Inspiration Interiør

Diy Moon lampe

 

Diy moon lampe tapetklister

Close up Moonlampe.

 

Moon lampe diy

Close close up af moon lampe. Det ligner da månekrater meget godt:-)

 

“Bring me the moon” sagde min 6-årige søn til mig – næsten ihvertfald. Da jeg tidligere skrev på et indlæg om lamper – deriblandt også Luna lampen, så viste jeg ham et billede af Luna lampen, fordi han pt er meget optaget af universet. “Wauw – sådan en lampe vil jeg gerne have”. Den tyggede jeg lidt på, og begav mig så ud på nettet for at finde noget inspiration til at lave en moon lampe.

Jeg fandt en diy på pinterest og købte materialerne. Jeg vil gerne med det samme sige, at det er en lidt udfordrende diy. Den er som sådan ikke svær at lave – men noget svær at få pæn og få til at ligne. Samtidig synes jeg ikke, at diy-guiden fra pinterest er god nok, da slutresultatet bare ikke bliver pænt, hvis man følger den. Jeg har lavet 4 forsøg – og skal nok vise et billede eller to af de ting, som gik galt i processen. En ting jeg ændrede helt var farvningen af lampen. I den oprindelige diy, der skulle man duppe med okkerfarvet maling til sidst for at lave månekrater- looket. Det så fint ud, når lampen var tændt, men i slukket tilstand så lampen rædselsfuld ud – hvid med orange plamager. Jeg synes, at det fungerede langt bedre med gråt/hvidt silkepapir som afslutning, også selv om det så kræver noget slibearbejde til sidst. Lampen ser ihverfald langt pænere ud, når den er slukket – hvad den jo er de fleste af døgnets timer. Nedenfor er derfor en noget modificeret diy-guide til at lave en moon lampe.

 

Du skal bruge:

 • 1 rund ballon – jeg købte en pakke gennemsigtige balloner til at komme glimmer i hos søstrene Grene
 • Køkkenrulle
 • Hvidt/lysegråt silkepapir – pakke fra søstrene grene- brug de lyseste stykker i pakken
 • Tapetklister – celluloseklister
 • Sprittusch
 • Lampefod
 • Afdækningsplast – jeg sætte det fast på gulvet med malertape, da jeg blev træt af, at det fløj rundt og ville klistre til lampen.
 • Bordlampefod fra ikea
 • Groft sandpapir
 • Limpistol

 

Sådan gør du

 1. Pust ballonen op til passende størrelse og bind en knude
 2. Lav en cirkel med sprittuschen omkring ballonens knude. Cirklen skal passe til den lampefod, som du har valgt
 3. Bland tapetklister med vand efter anvisningen og lad stå 15 min
 4. Ryk adskillige baner af køkkenrullen, så de er klar til brug (mine baner bestod af 3-4 stykker køkkenrulle)
 5. Riv sidekanterne af køkkenrullen, så kanterne ikke er helt lige – ellers vil de lige baner kunne ses, når man tænder lampen
 6. 1. lag. Væd ballonen med tapetklisteret og brug hænderne til at sætte baner af køkkenruller på ballonen. Start med at sætte banerne på ved tuschcirklen og kør banerne op over toppen af ballonen og afslut, når du rammer cirklen på den anden side. PAS PÅ MED OVERLAP – minimer overlap, hvor du kan, da det ellers ses på den færdige lampe, når den er tændt. Læg første lag på således, indtil hele ballonen er dækket
 7. Når du arbejder med køkkenrullen, så sørg for at alt køkkenrullen bliver godt våd, ingen tørre pletter
 8. 2. lag lægges køkkenrullen på  den anden led – pas på overlap og overlap er ret svært at se efter det første lag
 9. 3. lag laves som det første lag, og 4 lag som lag nr 2
 10. Afslut med et eller to lag silkepapir i hvid/grå. Silkepapiret dækkede stort set hele min lampe, når jeg lagde midten af silkepapiret på toppen af ballonen og minimerede de overlap, som jeg havde lavet
 11. Lad tørre helt et varmt sted til den er gennemtør. Min tørrede i 3 dage
 12. Klip forsigtigt et hul i ballonen ved ballonens knude, og ballonen vil nu slippe lampeskallen
 13. Sæt lampeskallen på lampefoden og tænd lampen. Brug Led-pære da den ikke bliver så varm
 14. Du vil nu tydeligt kunne se, hvor der er overlap
 15. Slib forsigtigt med groft sandpapir på de problematiske områder uden at klemme skallen, så den mister sin form
 16. Dette tager noget tid, men fortsæt til du er tilfreds
 17. Sæt Moon lampen fast på lampefoden med 4 klatter lim fra limpistolen. Den kan let skæres fri, når pæren engang skal skiftes.

 

Herunder lidt billeder fra processen.

diy Moonlampe tapetklister

Brug sprittusch til at markere hullet. Vigtigt at hullet ikke bliver for stort i forhold til lampefoden, Så kommer der lys ud forneden og noget af måneffekten forsvinder

diy Moonlampe tapetklister

Lige inden de sidste lag silkepapir kommer på. Silke papiret changerer i grå/hvid og den grå farve er nødvendig for at få kratereffekten frem. Den grå bliver dog lidt for dominerende, og derfor er slibning nødvendig tilsidst.

 

 

diy Moonlampe tapteklister

I gang med slibearbejdet.

 

Jeg vil gerne have en træfod til min Moon lampe – gerne a la en globus-træfod. Den er jeg  på jagt efter nu.

Sønnen blev henrykt for lampen. Jeg tænker, der stadig er plads til en smule forfining i forhold til overlap, men i forhold til prototypen – så er denne SÅ meget finere. Der er lige et par områder, som måske godt kan forbedres en smule med lidt mere slib. Det gør jeg en dag, hvor jeg lige har lidt ekstra tid.

Du skal regne med ca 1 times arbejde med gøre klar og tapetsere ballonen. Efter tørring igen ca 1 times arbejde med at slibe og fastgøre skærmen til foden.

 

Herunder lidt billeder af diverse forsøg.

diy moon lampe

1. forsøg. Her ses TYDELIGT, hvorfor man skal være omhyggelig med overlap og hvorfor, at det er nødvendigt at rive kanterne:-) Det var en ommer:-(

 

diy moon lampe

2. forsøg. Ikke nok lag. Det betyder, at skallen falder sammen, når ballonen punkteres. En ommer igen:-(

 

 

diy moon lampe

Den næsten færdige Moon lampe – version 4. Her mangler lige lidt slibning og at lime den fast til foden med limpistol.

 

diy lamp Moon lampe luna

Den færdige Moon lampe på Wiliams natbord

 

Håber du fik mod på at prøve denne diy – måske en julegave-idé? Den har virkelig gjort lykke hos mindstemanden her, og den står nu som natlampe på hans sengebord. Jeg håber også, at faldgruberne blev synliggjort i indlægget, så du kan lave en Moon lampe, der er lige i øjet i første forsøg. Tak fordi du læste med!

 

 

 

 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Kristiane Hamborg
  5. december 2016 at 12:53

  Den er simpelthen SÅ fin den lampe – de fleste drenge har vist en måne-fase og stor interesse for universet i en periode. God guide!

  • Reply
   Anne Romedahl
   6. december 2016 at 16:31

   Mange tak for respons Kristiane! Jeg tror, du har ret m.h.t drenge og måne-faser. Det er da også fascinerende! og dejligt når diy-gaver bringer glæde hos modtageren.

 • Reply
  Kristina Svane
  5. december 2016 at 18:48

  Super cool Anne

  • Reply
   Anne Romedahl
   6. december 2016 at 16:34

   Mange tak Kristina. Var ved at sprænge i luften et par gange undervejs, men 4. gang er åbentbart lykkens gang her. William synes ihvertfald, at den er lige i øjet:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.