DIY Indretning Inspiration Interiør

Rugs rock!

Jeg er vild med tæpper – tæpper til gulvet og tæpper til vægge. Jeg har lavet flere forskellige slags vægtæpper og mit seneste projekt er vægophæng a la rya. Jeg vil på forhånd advare utålmodige sjæle om, at det tager noget tid at lave sådan et tæppe – ihvertfald det store tæppe, men hvis man godt kan lide at nørkle med den slags projekter, mens man sidder i sofaen – så er det bare med at komme i gang. Det er nemlig slet ikke svært. Jeg valgte at lave det store vægtæppe ombré, hvor jeg startede med helt lyst øverst og så arbejdede jeg mig nedad med mere og mere mørkt. Mit er lavet i blålige toner med nister i rosa/pudder – og det ender ud med helt mørk blå i bunden.

ryatæppe diy garnrester

Det lille tæppe lavede jeg i helt i blålige toner og forsøgte mig med en simpel trekant i midten af tæppet. Til ryatæpperne har jeg især brugt heavy wool mix, som changerer i farverne og baby alpaca fra Stof og stil. Det er vigtigt, at du bruger mest tykt garn, da projektet ellers bliver et evighedsprojekt:-) Indimellem kan du godt blende tyndere garnrester ind fx for mere farvespil.

diy ryatæppe

Heavy wool mix og baby alpaca er kraftigt garn og perfekt til formålet

 

 

Du skal bruge:

  • Garn eller garnrester (tykt garn) Mit er fra stof og stil
  • Hæklenål
  • Saks
  • Målebånd
  • Skridunderlag af gummi -mit er fra stof og stil
  • Nål med stort øje til at sy tæppet fast omkring bambuspinden

Sådan gør du:

  1. Bestem dig for størrelsen på vægtæppet og klip skridunderlaget til. Mit store tæppe måler 65 X 90 og det er rimeligt ambitiøst. Mit tæppe i blå nuancer måler 40 x 60 cm
  2. Husk at lægge nogle ekstra centimeter til i toppen til ombuk. Mit ombuk måler 10 cm.
  3. Hvis du vil lave et lignende tæppe, så læg garn/garnrester ude i siden af skridunderlaget og vurder, hvordan farverne passer sammen. Hvis du bruger mange garnrester, så planlæg lidt fremad med garnresterne, så det ikke ser så brat ud, når du løber tør for en rest
  4. Klip garnet i stykker a 17 cm – og læg den i bunker i den orden de skal bruges
  5. Fold et garnstykke på midten, så der dannes en løkke. Brug næklenålen til at trække  løkken halvt igennem. Spred løkken og kom de to ender ind i løkken og træk til, så knuden strammes omkring skridunderlaget (se billede)
  6. Så er det bare at arbejde sig frem på tæppet. Påregn at skulle klippe ekstra garnstykker efterhånden, som du kommer frem. Der skal klippes en hel del.
  7. Når du er færdig, så sy ombukket omkring en bambuspind eller lignende.
  8. Brug en lædersnøre som ophæng.

 

Diy ryatæppe garnrester

Lav løkker og brug hæklenål til at trække igennem

 

Diy ryatæppe garnrester

Opstart  på store tæppe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diy ryatæppe garnrester

Close up

Diy ryatæppe garnrester

Close up. Farver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

diy ryatæppe garnrester

Her syes tæppet fast omkring bambuspinden

 

Tips:

Hvis tæppet skal hænge på væggen, kan du nøjes med at lave hver anden række. Det er rimeligt tæt – og det bliver du glad for, når du først er i gang, idet det halverer din arbejdstid.

Brug tykt garn – det letter arbejdet. Dine nister i tæppet kan godt være tyndt garn, men størstedelen af tæppet skal være lavet at tykt garn for at få det rette look.

Når du bruger det tynde garn, så saml det til bundter af 5 tynde stykker og brug det på en gang.

Når du klipper garvet, så rul hele nøglen ud og lav mange længder på en gang. Jeg brugte mine armslængder og klippede så måske 10-15 garnstykker ad gangen. Det gik langt hurtigere og stykker blev lige lange.

Det er lettest at arbejde med tæppet på hovedet, således at det stykke tæppe, som du har lavet vender ind mod din krop. Så falder garnlykkerne ikke så let ned over den række, som du er i gang med at lave.

 

Diy ryatæppe garnrester

Det næsten færdige resultat, før jeg syede ombuk omkring bambuspinden

 

Rya-tæppe diy garrester

20 timers arbejde done!

 

rya tæppe garnrester

Vægtæppet har fået en plads over mit teakskab

 

Her ses mit andet tæppe i blålige nuancer. Mål er  40 x 60 cm. Arbejdstid ca 5 timer

 

ryatæppe diy garnrester

Close up. Mit vægtæppe i blålige nuancer

 

Har du fået mod på at lave et rya-tæppe? Det håber jeg, og jeg vil rigtigt gerne se dit tæppe, når du er færdig. God arbejdslyst og ha’ en dejlig dag!

Anne

 

 

 

 

 

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    Marie
    4. januar 2017 at 13:18

    ej hvor er det bare fint!! det jeg simpelthen nødt til at forsøge mig med 🙂

    • Reply
      Anne Romedahl
      6. januar 2017 at 10:12

      Mange tak skal du have Maria 🙂 Skønt at du har fået mod på at gå i gang med et vægtæppe. Tag mig meget gerne på ig 8hvis du har en profil), når du når i mål med arbejdet. Jeg vil rigtigt gerne se:-)

  • Reply
    Inspiration - de skønneste diy-vægtæpper - Annes finurlige univers
    20. marts 2017 at 8:30

    […] blogindlæg med en diy på vægtæpperne. Har du ikke fået læst indlægget, kan du finde det lige her. Efterfølgende fik jeg en masse spørgsmål på vægtæpperne, og på instagram kunne jeg se […]

  • Reply
    Didde
    16. september 2018 at 22:09

    Hvor er de fine. Tror jeg må prøve. Hvor mange nøgler garn har du ca. brugt?

    • Reply
      Anne Romedahl
      24. september 2018 at 10:01

      Mange tak. Det må du prøve. Det tager lidt tid, men ret sjovt, og resultatet bliver flot. Har svært ved at sige, hvor mange nøgler. Jeg brugte to hele nøgler og en del rester i mange forskellige nuancer, men det var små rester. Håber det hjalp dig en smule. mvh og god fornøjelse. Anne

  • Reply
    Charlotte
    22. maj 2019 at 9:46

    Nu er jeg gået i gang med et vægtæppe med garn købt i Stof og Stil (Heavy Wool Mix). Jeg har lidt svært ved at få plads til garnet i hullerne – deler du det tykke garn så de enkelte stykker ikke er så tykke – eller bruger du bare garnet som det er?

    • Reply
      Anne Romedahl
      22. maj 2019 at 10:40

      Hejsa. Det er så længe siden, at jeg må indrømme, at jeg ikke kan huske det. Dog kan jeg huske, at jeg brugte en hæklenål som hjælp til at få garnet gennem hullerne. Håber du finder en god løsning. Hilsen Anne

  • Reply
    Laila Roed
    2. marts 2020 at 12:25

    Hej
    Det er så flot det vægtæppe du har lavet og jeg har fået lyst til at lave et til mit gulv, har du nogen erfaring med det???

    • Reply
      Anne Romedahl
      12. april 2020 at 9:04

      Jeg har ingen erfaring med at lave det som gulvtæppe. Det kan sikkert fint lade sig gøre, men jeg ville lægge et skridunderlag under tæppet, så ingen kommer til skade (det kan være glat) og så skal du have god tålmodighed – der er en del timer i sådan et tæppe. God arbejdslyst:-) Anne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.