Inspiration Interiør Livsstil Udeliv

Haveliv og højbede

 

højbede udeliv inspiration have terrasse terrasseliv planter græsser

Afskærmning med plantekasser på min overdækkede oase

 

Dette blogindlæg er sponseret, men holdninger i indlægget er mine egne:-)

Jeg elsker den lyse tid og min have – også selv om den stort set ikke er større end et frimærke. I min have har jeg en lille overdækket terrasse, som vi lavede sidste sommer og en terrasse med fliser, hvor trappen går ned fra køkken-alrummet. Derudover har vi kun en lille græsplæne omkranset af hæk og hegn ind til naboerne.

Jeg er lidt en novice i forhold til haveplanlægning og planter til haven, men jeg har længe tænkt over – hvordan jeg kunne lave noget grønt afskærmning ved terrasserne. Gerne noget afskærmning, som havde sådant lidt vildt og “ude i naturen” udtryk. Jeg havde derfor tænkt mig, at jeg skulle have fat i nogle forskellige græsser (uden iøvrigt at vide noget som helst om græsser). I mit hoved havde jeg en forestilling om, at det ville være helt fantastisk afslappende at sidde på terrassen med en god kop kaffe, mens den milde brise får græsserne til at pusle sagte:-)

Derudover har ungerne længe talt om at lave en urtehave og prøve at dyrke noget selv. Jeg synes, det er en god idé, at de får en ide om processen hele vejen fra jord til bord. Vi har bare aldrig fået det gjort sådan for alvor. Vores græsplæne er for lille til, at vi kan inddrage noget af dem, så løsningen er blevet plantekasser fra landhave.dk som vi kan have stående på terrassen.

Plantekasserne fra landhave.dk har vundet Formland prisen for bedste idé og design – og designet ER stramt og lækkert!! Plantekasserne er meget nemme at samle. Selve kasserne tager kun 1 minuts tid. At sætte hjulene på tager lidt længere tid. De skal jo sidde ordentligt, så man let kan flytte kasserne rundt. Der følger en lille svensknøgle med, så man hurtigt kan stramme møtrikkerne – så hjulene bliver, hvor de skal.

 

højbede udeliv inspiration have terrasse terrasseliv planter græsser

Jeg har valgt de højbede, som hedder Land Classic i galvaniseret jern i størrelsen 40 x 80 cm. De fåes i mange forskellige størrelser og udformninger, så der var rig mulighed for at finde løsninger – som passede præcis til de behov og ønsker, som jeg havde i min have. Plantekasserne fåes også i råjern, som ruster med tiden. De er også virkelig fine – men jeg synes, at de galvaniserede højbede passer helt perfekt til det sortmalede træ på mine terrasser.

Højbede kan fåes med hjul – det synes jeg er et stort plus. Det er ingen hemmelighed, at jeg er meget glad for hjul. Jeg har hjul på ret mange af mine møbler og er vild med den fleksibilitet, som hjul giver. Selvom det er udenfor, at man jo godt få lyst til at flytte om;-) og når terrassen skal fejes, så er det altså smart – at man lige kan flytte plantekasserne.

Højbedene kan stables i højden i højden fra 1 til 4 lag, hvilket gør at de kan varieres i både udtryk og efter funktion. Der er intet låsesystem, når de stables i højden. Man fylder en kasse ad gangen, sætter den næste ovenpå – fylder mere jord  i (ca 10 cm). Så skal man lige sikre sig, at kassen sidder præcist ovenpå den første i alle hjørner. Jorden holder kassen på plads – så fortsætter man bare med at fylde jord i. Man skal huske at fylde jord i helt op til kanten for at undgå, at de ruster indeni.

Jeg var meget spændt på mine græsser, så jeg begav mig afsted til Tantes Have i Fredericia. Jeg vidste, at jeg ville få brug for professionel hjælp, så jeg hev fat i en venlig plantemand, som gav sig god tid til at vise mig forskellige græsser og forklare mig om pasning mm.

Jeg må indrømme, at jeg blev en lille smule skuffet, da han viste mig – hvad jeg synes var nogle meget små klumper med et par halvtørre græstotter i. Han lovede mig dog, at flere af græsserne ret hurtigt ville skyde mere fra bunden, så de ville blive langt kraftigere og tætte – og at de også ville vokse hurtigt i højden. De skulle vokse til en højde på minimum 1,5 meter i løbet af de næste måneder. Det er jeg ret spændt på – og skal nok opdatere senere på sommeren, hvordan det går med græsserne. Jeg brugte en hulens masse penge på ingen tid, og der røg også lige et figentræ incl 6 figner ned i kurven. Sådan kan det gå:-)

Jeg har afskærmet med plantekasser på begge terrasser, og har valgt at lave en kombiløsning af plantekasser, således at jeg både har både lave plantekasser og plantekasser, som er stablet flere i højden. Herunder lidt billeder af de plantekasser, som skal fungere som afskærmning.

 

højbede udeliv inspiration have terrasse terrasseliv planter græsser

Kig til haven fra den overdækkede terrasse

 

 

højbede udeliv inspiration have terrasse terrasseliv planter græsser

Afskærmning på overdækkede terrasse

 

 

højbede udeliv inspiration have terrasse terrasseliv planter græsser

 

 

højbede udeliv inspiration have terrasse terrasseliv planter græsser

Den overdækkede terrasse set fra den anden side

 

 

højbede udeliv inspiration have terrasse terrasseliv planter græsser

Kig til terrassen ved huset

 

Ungerne har endelig også fået deres krydderurtebed. De har fået blod på tanden, så inden længe går vi i gang med endnu et bed, som de skal passe, pleje og senere høste. Min William på 6 år havde stort held med sine hjemmedyrkede tomater sidste år – så han var rigtigt meget på, da vi skulle ud at vælge krydderurter og planter, og han var især på, da vi skulle plante og vande. Lad mig bare sige, at alle i en radius af 10 meter blev våde:-)

 

højbede udeliv inspiration have terrasse terrasseliv planter græsser

Min skønne lille hjælper!!

 

 

højbede udeliv inspiration have terrasse terrasseliv planter græsser

Og der vandes by William

 

 

højbede udeliv inspiration have terrasse terrasseliv planter græsser

Williams plantekasse kort tid efter vanding. Vandstrålerne var lidt hårde ved de spæde planter, men jeg tror, at de overlevede:-)

 

Her på falderebet lidt flere billeder. Håber du fik lidt inspiration – også selv om du måske er have-novice som jeg.

 

højbede udeliv inspiration have terrasse terrasseliv planter græsser

From top

 

højbede udeliv inspiration have terrasse terrasseliv planter græsser

 

højbede udeliv inspiration have terrasse terrasseliv planter græsser

Close up

 

Tak fordi du læste med!!

Anne

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  IdéRum
  5. juni 2017 at 7:01

  Det er blevet super fint Anne Rigtig godt med din lille hjælper, det er så hyggeligt, at de har deres eget at skulle passe Herhjemme er det ihvertfald spændende, at komme ud i haven og se hvad der er sket siden sidst, og det går jo stærkt nu God mandag herfra

  • Reply
   Anne Romedahl
   14. juni 2017 at 12:10

   Mange tak Karina. Dejligt at du skrev!! Ja, det blev faktisk rigtigt godt, nu venter jeg bare på, at det vokser sig stort og tæt, så jeg kan få den afskærmningseffekt, som jeg var ude efter. Mit lille planteprojekt har givet os blod på tanden, så vi skal i gang med flere små haveprojekter.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.