DIY Inspiration Interiør Lopper

Chairs – fra not til hot

Crazy chair lady bliver jeg kaldt, og det er passer nok meget godt. Jeg har virkelig en svaghed for stole. Måske du allerede ved det, hvis du følger med på instagram. Jeg har mange mange stole – og flere på ønskesedlen. Dog har jeg pt akut pladsmangel, så jeg forsøger at holde mig i skindet.

Når jeg spotter stole, så vurderer jeg form og design som det første. Jeg forsøger at se bort fra stand og stof – man kan nemlig meget hurtigt dumpe en stol, alene fordi den har noget virkelig grimt stof på.

Dernæst vurderer jeg siddekomfort. Det ser jeg dog nogle gange bort fra – hvis jeg oplever et instant crush på stolens form. Det har manden i huset lidt svært ved at forstå. Jeg forsøger at argumentere for, at en stol godt kan indgå alene som et skulpturelt indslag i indretningen. Ved ikke helt om argumentet holder, men vi har indgået til et fornuftigt kompromis, således at siddekomforten er i top på de stole – som vi bruger til hverdag og til gæster. Så har der måske sneget sig et par stole ind, hvor pænheden har vundet over behageligheden;-)

Endelig overvejer jeg, hvor meget arbejde der er i stolen. Kan jeg gøre det hele selv, eller bliver jeg nødt til at betale mig fra en del af opgaven? Desuden vurderer jeg selvfølgelig også prisen for giraffen. Jeg forsøger altid at gøre gode handler, og hvis jeg skal påregne lang tids arbejde med at sætte den i stand – så skal prisen være helt skarp.

Om der er en stor designer bag, betyder ikke så meget for mig. Det er en ekstra bonus, hvis jeg senere finder ud af, at en af de stole, som jeg har hevet op af en container er lavet af en anerkendt designer. Når det er sagt – så er det klart, at jeg også har et par designerstole på min den-stol-vil-jeg-gerne-eje-en-dag-liste.

Her er en eksempel på et par retrostole i egetræ, som jeg fandt i foråret. Designeren bag stolene hedder Arne Hovmand Olsen, hvis det siger dig noget, eller hvis du gerne vil på jagt efter sådan en fætter. Den ene stol havde grimt stof – den anden havde et nyere betræk, men det sad løst og bulede flere steder. Man kan ane bulerne i hjørnerne og nederst på ryglænet på den blå stol.

retrostole før ombetrækning

 

Nedenfor er guide til, hvordan jeg istandsatte mine stole. Desuden en opskrift på sæbe til sæbebehandling og lidt tips og tricks, som du måske kan bruge, hvis du står foran en lignende opgave.

Du skal bruge:

 • Stof
 • Hæftemaskine
 • Hæfteklammer
 • Krum nål
 • Stærkt tråd

 

Sådan gør du:

 1. Skil stolene ad, hvis det er muligt.
 2. Slib med sandpapir. På de store flader kan excendersliber bruges. Håndslib, hvor maskinen ikke kan komme til. Start med korn 120 og finslib med korn 240
 3. Sæbebehandl stolene af tre omgange. Brug en rengøringssvamp til at gnide sæben godt ind og tørring indimellem. Når det er tørt, så straffes (kør let henover) træet let med finkornet sandpapir. Træet rejser sig lidt hver gang, derfor straffes træet ganske let, så bliver det helt glat igen.
 4. Brug en hæftepistol til ombetrækningen. Når stoffet skal klippes, skal man huske at tage højde for højden på stolens sæde og så yderligere et par cm, så der er stof til af hæfte på – på stolens underside. Hvis sædet er mere end et par centimeter højt, så vil jeg anbefale, at man syr hjørnerne på en symaskine. Det giver den pæneste finish.
 5. Ryglænet er den sværeste del på en stol som denne. Samlingen skal laves på ryglænets underside, så den ikke ses. Hæft først stoffets ene ende helt stramt fast med hæfteklammer på undersiden af ryglænet. Træk så stoffet stramt op og over ryglænet og ned til samlingen igen. For at få et pænt resultat er det nødvendigt at trække stoffet helt stramt, mens der sættes nåle i hele vejen hen. Lav et ombuk på 1 cm og ri med små tætte sting hele vejen hen, så hæfteklammerne bliver skjult. Husk også at hæfte godt, når du har riet. På ryglænets sider kan hæftes med hæfteklammer. Det behøver ikke være pænt, da det skjules på træ. Det er dog vigtigt, at der ikke er en masse overskud af stof, som folder og buler, da det giver problemer, når stolen skal samles igen.
retrostol ombetrækning grå uld

Her kan du se, hvordan hjørnerne ser ud, når de er syet. Hvis man folder stoffet i hjørnet ligger det i flere lag, og det kan efter min mening ses.

 

retrostol ombetrækning grå uld

Close up stol

 

retrostol stue uld

Her et billede af en af stolene, da den er helt færdig

Opskrift på sæbe:

 • 25 g sæbespåner
 • ½ demineraliseret vand
 • Kog det op i gryde på komfuret indtil sæbespånerne er opløst.
 • Lad det afkøle helt og brug det først, når det er blevet til en halvstivnet hvidlig masse
 • brug en rengøringssvamp til at gnide sæben ind og brug den bløde side

 

Tips og tricks: 

 • Hvis du bruger almindeligt vand kan træet blive misfarvet (pga jernindhold), brug derfor altid demineraliseret vand
 • Brug ikke flere sæbespåner end det, der står i opskriften. Egetræ bliver mørkt, hvis der kommer for mange sæbespåner i. Her taler jeg af erfaring og måtte slibe helt ned igen og gentage behandlingen med den rigtige dosis
 • Stå ved komfuret, mens du bringer sæbeblandingen i kog. Lige pludselig går det hurtigt og sæben bobler op og udover gryden, hvis du ikke er hurtig til at tage den af varmen
 • Brug en krum nål, når du skal ri, den er robust og langt lettere at trække

Jeg elsker den slags projekter. Jeg synes, at det er en stor tilfredsstillelse, når man ser resultatet af sit arbejde. Hot or not? Det er en smagssag, men jeg synes, at de blev ret fine.

Ha’ en dejlig dag – og tak fordi du læste med!

 

Anne

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Kristina Svane
  16. april 2017 at 14:25

  Lækker-lækker resultat! Du er sku skarp Anne Og nu til blondine spørgsmålet: Hva er det for noget vand du snakker om? Er det det man bruger til sit strygejern?

  • Reply
   Anne Romedahl
   16. april 2017 at 20:09

   Ja, de blev ret gode de stole:-) Det er præcis sådan noget vand, som man bruger til strygejernet (bortset fra- at jeg så lige glemmer det)

 • Reply
  Snowdrops
  22. maj 2017 at 9:35

  For os som ikke kan sy men gerne vil lære det til lige denne slags projekter. Du tabte mig ved ryglænet… Hvordan ser det ud og hvordan sætter du nåle i, syr og hæfter – jeg mangler billeder af de dele af processen 😉 Håber du skal lave en stol til 🙂 Jeg ser mig selv stå på hovedet mens jeg har strammet til så det basker, sætter nåle i der ryger ud fordi de ikke kan holde til strækket, ri mens jeg strammer til – arggghhhhhhh
  Et styk stol med et stykke stof slynget arrigt over sig, og kastet i skammekrogen som et projekt jeg ikke forstår 😉

  Drømmer nemlig om at kunne tilrette kuppet af en stol, så den passer til stuen!

  • Reply
   Anne Romedahl
   23. maj 2017 at 8:42

   Jeg har desværre ikke billeder af den del af processen – måske fordi jeg selv havde travlt med at bruge hænderne til at hæfte, stramme stoffet til og sætte nåle i:-) Indrømmet det er den mest tricky del af arbejdet med stolen.

   Prøver lige at udddybe, måske det hjælper en smule, men arrighedsepisoder under arbejdet må påregnes;-) det havde jeg også selv.

   1. Du skal ombetrække ryglæn, mens stolen er skilt ad, så behøver du ikke stå på hovedet:-)

   2. Du hæfter (på undersiden) med en hæftemaskine den ene side af stoffet hele vejen hen (denne del er heller ikke svær)

   3. så skal stoffet trækkes stramt henover ryggen og fæstnes med nåle. Du skal bruge lidt tid her, så det bliver stramt og uden buler mm.

   4. lav et ombuk på ca 1 cm, og tilpas stoffet, så det lige dækker dine hæftningner fra før med hæftemaskinen.hæft med nåle

   5. Så syer du små sting henover ombukket så nålen går igennem begge lag stof, efterhånden piller du nålene ud og kig hel tiden efter om stoffet bliver ved at at sidde pænt stramt uden buler (og det er i denne fase, at arrighedsepisoder godt kan opstå) men med tålmodighed, så bliver resultatet fint. Håber det hjalp bare lidt:-)

   god fornøjelse med arbejdet!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.