DIY Indretning Inspiration Livsstil

Diy – nem pallesofa

Vores sommerhus ligger ved Vesterhavet. Vejret er ofte hårdt, der er masser af salt i luften, og det er næsten umuligt at finde havemøbler – som kan holde til at stå ude og holde sig pæne år efter år. Vi har haft sommerhuset i 6 år – og min erfaring er, at selv dyre havemøbler i træ hurtigt bliver trætte at se på eller går i stykker. Skuerne ruster, og træet bliver udpint. Plastmøbler holder sig fint, men dem er jeg bare ikke stor fan af.

Jeg ville gerne have et møbel, som var let at vedligeholde, som kunne klare at stå ude i vesterhavsklimaet, og derfor besluttede jeg at lave en pallesofa til terrassen. Pallesofaer er ikke noget nyt. De har været set i mange forskellige udforminger til brug både ude og inde de seneste par år, og derfor er mit forhold til pallemøbler også sådan lidt blandet. Når jeg alligevel poster en diy på en pallesofa, så er det fordi, at jeg simpelthen er blevet så glad for vores pallesofa – og den passer helt perfekt til pladsen på den overdækkede terrasse, hvor der er er plads til alle. Her kan vi sidde varmt (og tørt), hvis det danske sommervejr ikke arter sig helt efter planen.

Psst… Bordet er malet med tavlelak, og så har mindstemanden og jeg lavet et interimistisk kryds og bollespil på bordet med sten – som vi har fundet ved stranden:-)

 

Pallesofaen er supernem at lave. At male den er det, som tager længst tid – og man vælger jo selv, om man vil lade den rå, eller om den skal males. Pallesofaen skal nok engang imellem lige spules fri for salt og sand, og måske en hurtig omgang maling, hvis den trænger. Så må den holde så længe den kan. Når den ikke kan mere, så er det ikke en katastrofe. Det eneste har jeg har spenderet på den er et par hjul, noget maling og lidt arbejdstid.

Pallesofaen skal være et sted, hvor man kan hygge sig, slænge sig med en god bog og slappe af med benene oppe. Jeg har derfor købt en masse monteringspuder i både 90 x 60 cm, 50 x 50 cm og 40 x 60 cm og syet puder af gamle sweaters, kelim, og gamle kaffesække. Da jeg skulle vælge stof til puder, tænkte jeg også i lidt rustikke materialer, som kan holde til klima og massivt brug. Så behøver jeg ikke skal tage puder ud og ind hver aften, men kan bare lige smide dem ud på sofaen, når vi ankommer – og så først pakke dem ned, når fridagene er til ende, og vi skal hjem igen.

 

Du skal bruge:

 • 6 eur paller
 • excendersliber og sandpapir
 • Stiksav eller rundsav
 • Rustfrie skruer
 • Tommestok
 • Skruemaskine
 • Blyant
 • 8 hjul – mine er fra ikea – 4 stk koster 69 kr
 • Masser af monteringspuder og stof efter smag og behag

 

Min pallesofa er sammensat af to paller i længden og måler 2,4 m

 

Sådan gør du:

 1. Slib alle paller på forsiden med en excendersliber for at gøre den glat og fri for splinter
 2. Tag to paller og sæt 4 hjul på hver palle i hjørnerne og vend pallen om
 3. Byg et lag ovenpå, så siddestykket på sofaen bliver 2 paller høj. Skru det øverste lag paller sammen med de nederste paller på hjul – en skrue i hvert hjørne
 4. De sidste to paller skal du bruge til rygstykker. Sav pallerne over helt tæt ved pind nr 2. (gem resterne af pallerne – de skal bruges som armlæn)
 5. Sæt nu de to rygstykker ned i det første mellemrum på siddestykket. På grund af de lidt længere pinde på rygstykkerne kommer rygstykket til at skråne bagud – og det er lige, som det skal være.
 6. Skru igennem pinden på rygstykkerne og ned i siddestykket, så rygstykket sidder godt fast. Jeg brugte 4 skruer til hver sektion af sofaen.
 7. Byg armlæn af palleresterne. Jeg savede det først af på længden, så det ikke rakte længere ud end siddestykket på sofaen. Derefter pillede jeg et af brædderne af det ene reststykke og brugte det på toppen og foran på armlænet, så der ikke ikke var hul foran og på toppen af armlænet, men et pænt lukket armlæn. Jeg satte det godt fast på siden med 8 skruer, så det også kan holde til at blive siddet på.
 8. Jeg sluttede af med at sætte brædder på forsiden af hvert siddestykke. Det var ikke palletræ, men en rest jeg havde fra træet på huset. Det lukkede for kig til indersiden af pallen, hvor jeg ikke havde været helt så grundig med at male:-)
 9. Jeg har kun et armlæn på min sofa. Skal du lave to armlæn, får du brug for at ekstra palle eller evt bare et brædde til at lukke top og forside på armlæn. Jeg har også valgt IKKE at skrue de to sektioner på hver 1,20 m sammen, så kan den deles i to pallestole. Desuden er den noget lettere at rykke rundt med.

 

Her lidt billeder fra fra processen

Når du skal lave rygstykker skal du save ved den hvide markering. De mindste stykker gemmer du til armlæn

 

Her ses rygstykket bagfra. Det sættes ned i mellemrum i siddestykket og skues fast

 

Close up forfra hvor siddestykke og ryglæn mødes. Jeg har skruet det sammen med to skruer

 

Armlæn set forfra

 

Armlæn fra siden

 

Armlæn fra den anden side

 

Håber du fik lidt inspiration, hvis du står overfor et lignende projekt. Tak fordi du læste med!!

 

Anne

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.