DIY Inspiration Livsstil

Begynderstrik – når jeg kan, så kan du også

Sunday sweater i lys grå

Jeg har fået en ny hobby – jeg er nemlig gået strikkeamok. Jeg bilder mig ikke ind, at jeg er verdensmester – overhovedet ikke – men min mission med dette indlæg er, at hvis jeg kan, så kan du helt sikkert også lære at strikke!! Jeg vil fortælle lidt om, hvilke begynderopskrifter, som jeg kan anbefale samt give nogle råd og fif til dig, som kun har lidt eller slet ingen erfaring med at strikke.

Jeg har næsten ikke strikket i mit voksne liv. For et par år siden lavede jeg på et tidspunkt lige nogle meget meget lette toilettasker/makeuppunge i perlestrik, som du kan se i indlægget her, men ellers har jeg stort set ikke rørt strikkepinde siden, at jeg havde faget husgerning i folkeskolen.

På instagram følger jeg mange slags profiler. Deriblandt mange private profiler, hvor der ofte bliver lagt billeder op af diverse lækre hjemmestrikkede projekter. Hver gang er jeg blevet ramt af tanken “gid jeg kunne strikke”. Det sidste års tid er jeg derfor begyndt at følge flere og flere strikkeprofiler og har kigget efter strik, som kunne ligne begynderprojekter. I sommers gav min svigerinde mig så et kærligt skub med en god begynderopskrift og vejledte mig i forhold til valg af garn og pindstørrelse. Jeg bestilte materialer på nettet og modtog pakken med det hele lige inden vores sommerferie i Italien. Jeg besluttede at tage pakke det ned til ferietøjet og tage strikkeprojektet med til den lange biltur til Italien. Da vi nåede ned omkring München – var jeg hooked, og da vi forlod Italien for at køre hjem var min første sweater stort set færdig.-)

Mit udgangspunkt var, at jeg kunne slå masker op, strikke retmasker og vrangmasker – og that’s it. Resten lærte jeg hen ad vejen – og jeg har stadig meget at lære. Jeg har nu på et par måneder strikket tre sweaters og har allerede de næste tre projekter klar i hovedet. Det er en fantastisk følelse, hver gang man afslutter et strikkeprojekt, som man sket ikke troede – at man kunne finde ud af:-)

Mit første strikkeprojekt var Novice-sweateren fra petiteknit. Det er en god begyndersweater. Opskriften er udførlig uden forkortelser og ingen svære teknikker. Jeg strikkede sweateren i Drops Air i farven beige på pind 5 og 6, og der gik seks nøgler garn til. Den strikkes oppefra og ned og ingen montering, hvilket jeg rigtig godt kunne lide!

Novice-sweateren var mit første strikke-projekt
Jeg elsker farven. Garnet er Drops Air i farven Beige

Mit andet projekt var en Chord cardigan fra weareknitters. Den er strikket i The merino Wool på pind 5 i farven spotted grey og der gik 9 nøgler garn til. Den var meget nem at strikke. 2 ens stykker til ærmer, 2 ens stykker til forsiden og 1 stykke til ryggen. Alt er strikket i retstrikning og så montering tilsidst, hvor alle stykkerne skulle syes sammen.

Chord cardigan
Chord cardiganen er oversize, varm og lækker

Mit tredie projekt var Sunday sweateren fra petiteknit. Den har et smukt mønster øverst ved halsen – og det var sket ikke svært at lave, man skal bare holde øje med, at man hele tiden følger opskriften. Sunday sweateren strikkes også oppefra og ned og altså uden montering andet end de løse tråde, som lige skal hæftes bagefter. Jeg har brugt 6 nøgler Drops air garn i perlegrå på pind 5-6.

Sunday sweater in the making
Sunday sweater – det færdige resultat

Min skønne datter iført sunday sweater
Sunday sweater – sjovt og nem at strikke for en nybegynder

Her lidt tips til dig, som er begynderstrikker. Tips som jeg ihvertfald har haft glæde af og som har gjort min strikkestart god.

 1. Invester i gode strikkepinde. Jeg har købt Knit pro symfonie i 40 og 80 cm længde (str 5 og 6 ) og har strikket alle mine tre projekter med dem. De er gode at have i hånden – og garnet glider let og ubesværet på dem.
 2. Invester i maskemarkører (små ringe), så du kan markere omgangens begyndelse
 3. Invester i store sikkerhedsnåle til at sætte masker til hvile (fx. til ærmer)
 4. Inden du går i gang med et projekt, så læs opskriften grundigt igennem først og marker antallet masker til netop den størrelse, som du skal strikke i. Dette for at du ikke kommer noget af projektet i størrelse Small og andet i størrelse Large
 5. Youtube er din ven. Kommer du til noget i opskriften, som du ikke har styr på, så er der masser af hjælp at hente via YouTube videoer. Jeg har skullet youtube en masse, bl.a. drejet retmaske, udtagning i både ret og vrangmasker. Så se og gense de korte instruktionsvideoer, indtil du har helt styr på teknikken, så strik så videre, indtil du igen har brug for videohjælp:-)
 6. Når du skal strikke ærmer på en top-down sweater, så har du haft masker til hvile og skal samle masker op, når du starter på dine ærmer. Følger du opskriften, vil der ofte blive to små huller under ærmegabet. Jeg har haft stor glæde af denne video og dermed undgået hullerne og fået lavet pænt resultat. Videoen kan du se her.
 7. Fluffy garn er langt sværere at trævle op end fast garn. Det har jeg lært af erfaring:-) Når jeg fx skal strikke flere forskellige masker på en pind og antallet ofte ændrer sig, så overvåger jeg hele tiden maskerne, som jeg lige har strikket, så jeg ikke pludselig skal trævle en masse pinde op. Det tager lidt længere tid at strikke, men til gengæld slipper du med bøvlet at trævle en masse pinde op. Når garnet er fluffy, så vikler det sig ind i hinanden og filtrer noget, og kan derfor være ret tidskrævende at trævle op.
 8. Taber du en maske, så kan du nemt finde videoer, som viser, hvordan du redde masken/maskerne. Du skal bare finde den video, som viser præcis den slags maske, som du har tabt. Der er forskel på teknikken alt efter, om det er en retmaske eller en vrangmaske. En hæklenål er god at have ved hånden, når masker er tabt.
 9. Jeg strikker små karklude ved siden af mine strikke-projekter. Karkludene strikker jeg i bomuld, og her øver jeg mig lige på de teknikker – som jeg skal bruge eller nogle teknikker, som jeg lige falder over og gerne vil have lært. Karklude kan man jo altid bruge, og samtidig får jeg lige lidt strikkeerfaring med en ny teknik – inden jeg kaster mig ud i et større projekt, hvor jeg skal bruge teknikken.

Det var alt fra mig i dag, Jeg er blevet hooked, og lige nu bruger jeg alt ledig tid på lige at strikke et par pinde:-) Jeg håber også, at du fik lidt inspiration og fik mod på at gå i gang med et strikkeprojekt:-)

Tak fordi du læste med!!

Anne

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply
  Pia
  24. november 2019 at 18:04

  Det er SÅ fedt at kunne strikke sin egen trøje! ….De ser virkelig lækre ud :0)

  • Reply
   Anne Romedahl
   25. november 2019 at 17:10

   Tusind tak!! ja, det er bare dejligt at tage en hjemmestrikket sweater på:-)

 • Reply
  Rikke
  25. november 2019 at 22:40

  Næ, hvor fint! Ville ønske, jeg kunne finde roen og tålmodigheden til det. Må jeg spørge, hvilke størrelser, du er fået efter? Jeg kan godt lide, de er lidt oversized

  • Reply
   Anne Romedahl
   26. november 2019 at 7:19

   Mange tak. Jeg har strikket dem alle i str L, jeg kan nemlig også godt lide lidt oversize. Det er altså hyggeligt at sidde med. Kan strikke en på en uge, hvis jeg strikker løs hver aften – og fed fornemmelse at blive færdig med et projekt, som man kan tage på:-) hilsen Anne

  • Reply
   Anne Romedahl
   7. januar 2020 at 9:02

   Hej Rikke. Jeg strikker altid str L, da jeg også godt kan lide oversized. hilsen Anne

 • Reply
  Anne
  9. januar 2020 at 21:56

  Sunday sweater opskrift siger pind 6 og 7, til andet garn end drops air.
  Du har brugt pind 5 (6) og pind 6 istedet for 7?

  • Reply
   Anne Romedahl
   13. januar 2020 at 11:00

   Jeg mener helt bestemt, at jeg fulgte opskriften mht pind – men jeg har kun pinde i str 6, derfor ved jeg, at den er strikket på pind 6. Min er strikket i drops air

 • Reply
  Amalie
  19. januar 2020 at 17:05

  Jeg vil selv igang med min første strik og har også valgt at kaste mig over Novice Sweateren! Jeg skal bare lige høre dig om du brugte både 5 mm og 6 mm rundpinde i 40 og 80 cm eller kun 6 mm til trøjen (kunne nemlig ikke lige tyde det ud fra det du skriver i opskriften og så din kommentarer)?

  • Reply
   Anne Romedahl
   20. januar 2020 at 11:21

   ja til rundpinde 40 og 80 cm. Jeg strikke hele sweateren på pind 6 og strikkede ribben meget stram. Det var kun fordi jeg ikke havde en pind 5 med på ferie. det optimale er 5 til ribben og 6 til resten af sweateren. God fornøjelse med strikkeriet:-)

 • Reply
  Hanne Ladegaard
  28. januar 2020 at 17:35

  Har du kun brugt rundpinde 5 og 6 i 80 cm til Sunday sweateren? De skriver noget om strømpepinde også, nemlig…

  • Reply
   Anne Romedahl
   29. januar 2020 at 8:13

   Alle de modeller som er strikket oppefra og ned (incl Sunday) har jeg bare brugt 40 cm og 80 cm rundpind. 40 cm er perfekt til ærmer og til at starte på bærestykket øverst ved halsen, så skifter jeg bare til 80 cm, når der efterhånden bliver flere masker, og det giver mening at skifte til 80 cm. Jeg har aldrig strikket med strømpepinde, med med rundpindene fungerer det bare så fint. Rigtig god fornøjelse med dit projekt:-) Anne

   • Reply
    Stine
    6. april 2020 at 12:58

    Hej. Kan jeg mon bruge Rundpinde str 7 til sunday sweateren og så rundpind 5 til ribben ved ærmer mm? Bare fordi jeg ikke lige kan få fat i rundpind 6.. tak.

    • Reply
     Anne Romedahl
     12. april 2020 at 8:53

     Det ville jeg ikke være bange for at gøre (jeg strikker ret løst), bare ikke strik den alt for stramt. Specielt ribben ved hals og på kroppen må ikke være for stram, så træls hvis man ikke kan få den ned over rumpen;-)

 • Reply
  Hanne Ladegaard
  29. januar 2020 at 18:11

  Tusind tak for svar, jeg må igang

 • Reply
  Stine
  18. april 2020 at 10:24

  Hej igen.
  Tak for svar. Har nu fået fat i rundpind 6, så har et sidste spørgsmål, tak.. jeg strikker rimelig stramt. Skal jeg bruge rundpind 5 når jeg starter strikken op, altså ved halsen og ribben ved ærmet og så rundpind 6 til resten? Har du gjort det? Eller bare Rundpinde 6 til hele sweateren? Er nybegynder og vil gerne have at halsen skal være stram, men er bange for om den bliver for stram med rundpind 5.. tusind tak det er virkelig en kæmpe hjælp du giver her.
  Vh Stine

  • Reply
   Anne Romedahl
   21. april 2020 at 5:26

   Hej Stine. det er vanskeligt for mig at vurdere præcist, hvor stramt du strikker, men jeg ville nok strikke ribben på pind 6 også, og så stramme en smule til. bliver den for løs, så kan du altid gøre den strammere ved at sætte i tynd elastiksnor i øverst. Strikker du på pind 5 og så ikke kan få den over hovedet bagefter, så er der jo kun en vej – og det er at trævle op. vil rigtigt gerne se dit resultat, så meget gerne tag mig på instagram, når du er færdig:-) hilsen Anne

 • Reply
  Anne Thøgersen
  4. maj 2020 at 14:44

  Hej.
  Jeg er nybegynder, men kunne rigtig godt tænkte mig at strikke sunday sweateren. Men hvor kan jeg finde opskriften?
  Mvh Anne

  • Reply
   Anne Romedahl
   4. maj 2020 at 17:13

   Den kan du købe direkte hos petiteknit på nettet. Hendes opskrifter er rigtigt godt beskrevne og lette at forstå og følge. God strikkelyst. Hilsen Anne

 • Reply
  M
  18. maj 2020 at 14:21

  Hej Anne

  Tak for gode råd! Jeg er også nybegynder 🙂 det ligner jo, at du er et naturtalent!! Så flot strikket! Har du strikket opskriften på Sunday Sweateren og Novice Sweateren i én tråd drops air? Eller flere tråde?

  • Reply
   Anne Romedahl
   18. maj 2020 at 17:10

   Hejså og tak for roserne. Både sunday og novice er kun strikket i en tråd, og dejlige opskrifter lige til at gå til. God fornøjelse:-) mange hilsner Anne

 • Reply
  Rikke Jensen
  22. juli 2020 at 13:07

  Hej
  Rigtig fine strik du har lavet. Jeg er selv helt nybegynder, og er igang med en trøje, og det går faktisk super godt :-). Jeg har været inde og søge på Chord cardigan, og kan se det er en pakke, man køber til 1600 kr. Det synes jeg lyder helt vildt? Kan det passe, at man ikke kan købe opskriften andet steds og til nogle mindre penge? Kan se Sunday sweater opskriften kan fås til 40 kr, hvilket er meget rimeligt 🙂
  Mvh Rikke

  • Reply
   Anne Romedahl
   12. september 2020 at 11:44

   Hejsa. Desværre kan chord-gardigan kun købes i et kit hos weareknitters.dk. hilsen Anne

 • Reply
  Katrine
  4. august 2020 at 9:26

  Super inspirerende indlæg. Opnåede du med drops air på novice sweateren samme strikkefasthed som beskrevet i opskriften? Jeg leder nemlig efter et billigere garnalternativ og det ville være luksus, hvis drops air kunne benyttes

  • Reply
   Anne Romedahl
   12. september 2020 at 11:32

   Ja præcis samme strikkefasthed med Drops Air, og det er langt billigere. På sigt fnuldrer det lidt, men en uldkam tager det meste:-) hilsen Anne

 • Reply
  Bente Krogh
  4. september 2020 at 12:01

  Hej Anne
  Hvor mange nøgler Drops Air garn brugte du til henholdsvis Novice sweater og Sunday sweater ?
  De ser bare så lækre ud dem du har strikket Chord cardigan ser også skøn og dejlig vamset ud
  Mvh. Bente

  • Reply
   Anne Romedahl
   12. september 2020 at 11:41

   Hej Bente. Tror jeg brugte knap 6 til begge trøjer i str m. hilsen Anne

 • Reply
  Helle
  10. september 2020 at 12:35

  Hej Anne,

  Ved du om man kan nøjes med at købe opskriften på Chord cardiganen? Jeg kan kune finde det som kit.

  H

  • Reply
   Anne Romedahl
   12. september 2020 at 11:29

   Hejsa. Desværre kan chord-gardigan kun købes i et kit hos weareknitters.dk. hilsen Anne

 • Reply
  Camilla
  11. september 2020 at 19:44

  Hejsa. 🙂
  Vildt fede trøjer!
  Ved du om man kan købe opskriften på chord cardiganen, uden at skulle købe garnet også? 🙂

  • Reply
   Anne Romedahl
   12. september 2020 at 11:44

   Hejsa. Desværre kan chord-gardigan kun købes i et kit hos weareknitters.dk. hilsen Anne

 • Reply
  Camilla
  12. september 2020 at 10:43

  Hejsa 🙂
  Mega fine trøjer!
  Kan man købe opskriften på chord cardiganen uden at skal købe kittet?

  • Reply
   Anne Romedahl
   12. september 2020 at 11:28

   Hejsa. Desværre kan chord-gardigan kun købes i et kit hos weareknitters.dk. hilsen Anne

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.