DIY Inspiration Interiør

Diy – Nyt gammelt spisebord

Der er bare noget ved runde borde…

Man kan være forholdsvis mange omkring selv et mindre bord, når det er rundt. Et rundt bord indbyder til hygge – og snakken går lystigt omkring et rundt bord. Sådan har jeg det ihvertfald.

 

Mit “gamle” nye bord i køkkenet

 

I mit køkken har jeg længe haft min runde kabeltromle. Jeg elsker det bord, og klart det mest praktiske bord jeg nogensinde har ejet, MEN MEN MEN forandring fryder også, så nu har jeg skiftet bordet ud – ihvertfald for en stund. Kabeltromlen er nemlig skiftet ud med at andet rundt bord.

For godt et år siden var jeg en tur på genbrugspladsen. En mand var ved at smide en – i mine øjne – megafin bordplade i egetræ ud, men i stedet for at losse det i den container, som smadrer møbler til pindebrænde, så læssede han det ind i min bil.  Lucky me:-)

 

 

Bordet var desværre uden ben, men jeg tænkte, at 4 styk runde bordben med XXXfranske bolte???XXX kunne jeg nok let finde. Det skulle vise sig at blive sværere end først antaget. I mere end et år har jeg haft en søgeagent på dbadk efter runde bordben – men uden held.

Forleden var jeg så heldig i min lokale genbrugs. Jeg fandt fire runde bordben. Skruerne sad ikke rigtigt, men jeg tog chancen og købte dem alligevel. Derhjemme fremlagde jeg planen med at flytte skruerne op i toppen af bordbenene for manden i huset. Det mente han nok kunne lade sig gøre, og en times tid efter var skruerne flyttet. Jeg gav bordben og bordpladen en omgang med excendersliberen. derefter fik ben og bordplade fik en omgang sæbespåner (dvs bordpladen fik mange omgange).

Efter slib og sæbebehandling

 

 

Min opskrift til sæbeblanding til egetræ får du lige her:

Opskrift på sæbe:

 • 25 g sæbespåner
 • ½ liter demineraliseret vand
 • Kog det op i gryde på komfuret, indtil sæbespånerne er opløst.
 • Lad det afkøle helt og brug det først, når det er blevet til en halvstivnet hvidlig masse
 • Brug en rengøringssvamp til at gnide sæben ind og brug den bløde side

Hullerne-  hvor skruerne sad i bordbenene før –  har fået kemisk træ. Det lever jeg fint med:-)

 

Bordet har nu fået plads i mit køkken, det er en smule mindre end kabeltromlen – men det gør nu ikke noget. Jeg er glad for skiftet – forandring fryder!

View i mit køkken med det nye bord

 

Close up

 

Tak fordi du læste med!!

 

Anne

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Pia
  12. december 2018 at 20:06

  Hold da op, sikke en forvandling! Har før set lignende bordplader i den lokale genbrugsbutik, men havde da ikke drømt om at det kunne komme til at se så godt ud efter mødet med sandpapir.

  • Reply
   Anne Romedahl
   4. januar 2019 at 18:25

   Sandpapir kan gøre meget:-) Jeg vil dog anbefale at købe en excendersliber, hvor du køber sandpapir til, hvis man gør meget i at slibe. Den klarer let opgaven, så det ingen tid tager- med håndkraft er det en noget større opgave. Hilsen og god weekend Anne

 • Reply
  Stine
  17. januar 2019 at 11:12

  Kære Anne,
  Havde bordet lak på? Jeg har et gammel Børge Mogensen bord, der er godt slidt, men har ikke turde gøre noget ved det. Nu hvor jeg har set dit bord tror jeg der er håb

  • Reply
   Anne Romedahl
   22. januar 2019 at 10:46

   Mit bord havde lak på, så jeg tror, at der er håb for dit bord. Først skal du undersøge, om bordpladen er massiv, ellers kan du ikke slibe så dybt, men jeg vil næsten tro, at din plade er massiv, når det er Børge Mogensen. Så kan du bruge en excendersliber til arbejdet, den er nem at arbejde med, og det er langt hurtigere end slibning i hånden. Bemærk at du nok skal skifte sandpapir nogle gange, da lakken godt kan sætte sig i klumper på sandpapiret, indtil lakken er slebet helt væk. Vælg en ret grov sandpapir først og afslut med finkornet sandpapir. Afslut med en del sæbebehandlinger, hvor du lige kører over med fint sandpapir i hånden for lige at få træet glat igen. Det rejser sig lidt ved sæbebehandlingen. God fornøjelse med arbejdet. hilsen Anne

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.