DIY Inspiration Livsstil

Keep it simple – om julemåneden

Julemåneden er hyggelig, men kan også let blive noget fortravlet med diverse arrangementer, traditioner og juleindkøb. I flere år sad jeg juleaften og syntes næsten, at jeg havde mistet pusten, fordi december måned bare havde været fyldt med stress og jag og følelsen af hele tiden at være bagefter. Jeg kan godt lide julen – OG jeg kan også godt lide at være lidt foran. De sidste par år har jeg derfor forsøgt at gøre mit til, at tempoet ikke bliver alt for højt i december måned. Jeg er ret sikker på, at jeg ikke er den eneste, så her kommer et par af vore traditioner og mine bud på, hvordan man kan julehygge på nemmeste måde, så julefreden også kan sænke sig over moren i familien.

Pakker, pakker og pakker:

Jeg fandt ud af, at den største stressfaktor var alle de pakker – og nøj, der er mange pakker. Pakker til pakkespil – pakker som ungerne skal have med i skole til klassens pakkekalender – kalendergaver til ungerne og så alle julegaverne. Så det var især med pakkerne, at jeg besluttede mig for at være mere på forkant

Mine børn får pakkekalender i december måned, men i stedet for pakkekalender hver dag i julemåneden, som hos mig betyder hele 72 gaver. Så har de har fået adventspakker i de seneste år. Til gengæld så er pakkerne beløbsmæssigt lidt større. Jeg køber kalendergaverne hele året. Jeg gemmer dem et hemmeligt sted og skriver ned, hvad jeg har købt –  så jeg ikke glemmer det.

I november pakker jeg kalendergaverne ind. Indpakningen har jeg gjort helt enkel. Oftest er en enkel indpakning – efter min mening – pænest. I år er alle kalendergaverne pakket ind i brunt genbrugspapir. Med et stempelsæt fra flying tiger har jeg stemplet ungernes navne udenpå pakkerne. På pakkerne har jeg brugt sort sisalbånd. Første advent sætter jeg en stor kurv med alle kalendergaverne op på reposen til vores første sal. Her står den sammen med et juletræ af drivtømmer. Det ser hyggeligt ud, og på den måde er kalendergaverne en del af udsmykningen i hele julemåneden.

jul pakkekalender nem diy

Ungernes pakkekalender på trappereposen. Billedet er fra sidste år, hvor Williams pakker var i farverigt julepapir, så han let kunne finde sine gaver.

 

M.h.t julegaverne forsøger jeg også at være i god tid. Jeg indhenter ønskesedler fra familien i god tid, og så afsætter jeg to dage til julegaveindkøb. Desuden køber jeg efterhånden en del gaver på nettet.  Jeg har dog stadig næsten altid en gave eller to, som bliver købt i de sidste dage op til jul. Manden i huset er nemlig den, som er allersværest at købe gaver til. Han ønsker sig aldrig noget. Hvis han endelig har en ønske, så er det ofte en gadget, som han så kommer til at købe selv – fordi han bare ikke kan vente. ARGHHHH!

Pakkespil er også fast tradition i julen. Her gør jeg præcis som kalendergaverne – de købes hele året og gemmes. Her skal være noget for enhver smag og alder, så det kan være alt muligt, som jeg lige falder over. Ofte er pakkerne til pakkespil genbrugsfund, og der af altid “hadegaver” iblandt. Så jeg er også altid på jagt efter noget virkeligt grimt eller mærkeligt. Reduktionen i antallet af kalendergaver, og at jeg har styr på både pakkespilsgaver og de allerfleste julegaver først i december – det har for mig virkelig gjort en forskel i forhold til mit stressbarometer.

jul indpakning

Gør klar til julegaveindpakning

 

julepapir indpakning jul

Enkel indpakning i smukt papir

 

1. december

Er en hyggelig dag. Julekalenderen starter i fjernsynet, og vi har en fast tradition med risengrød og rød saftevand. Jeg er ikke særlig god til at lave mad, og rigtig dårlig til at finde på nye retter at variere med. Risengrød er dog en af de ting, som jeg kan finde ud af, og d. 1. december skal jeg ikke bruge krudt på at tænke over, hvad jeg skal finde på til aftensmad. I LIKE!!  Risengrøden får et opkog og pakkes i aviser og op i sengen – så er den klar efter nogle timer uden mælken brænder på. Jeg laver altid dobbelt portion, så får vi klatkager om eftermiddagen dagen efter. Både risengrød og klatkager er nemlig et hit hjemme hos os.

 

Juledims:

Når juledagene er forbi, så er jeg mættet af jul, men det er her, at butikkerne sælger MEGET billigt ud af diverse juleting. Man kan ofte spare op til 70% lige efter jul, og det plejer jeg at benytte mig af. Det er faktisk her, hvor jeg lige får købt ind, så jeg er klar til næste november/december. Jeg er  ikke til farven rød, men mere til “keep it simple” pynt og gavepapir. Her er hvad jeg oftest køber, så jeg har det liggende:

 • hvide bloklys til adventskransen
 • masser af ruller af brunt genbrugspapir
 • andet smukt julepapir
 • sisalsnor i sort og natur
 • et klassisk kalenderlys
 • masser af manillamærker bruges som til og fra kort
 • ståltråd

Derudover køber jeg julepynt, hvis jeg har set noget fint op til jul og tænker, at det vil jeg også kunne lide de næste par år. Når jeg så åbner julekasserne, så er det altid spændende at se det julepynt, som jeg købte sidste år. Da jeg åbnede kassen i år var det disse fine træornamenter og figurer, som jeg helt havde glemt.

 

træpynt jul

Fint træpynt fra sidste års juleudsalg

 

julepynt træ

Noget af det pynt som jeg købte sidste år efter jul, og som dukkede op, da jeg åbnede julekasserne

 

 

1. advent:

Her har vi – som så mange andre – fast tradition for at pynte op til jul. Den tradition betyder rigtigt meget for børnene. Vores julepynt er en meget blandet landhandel af ungernes fine hjemmelavede julepynt og ting, som jeg har købt gennem årene. Ungerne elsker nisser og farven rød, jeg er mere til naturmaterialer og hvid – der bliver plads til det hele. Mens ungerne giver den gas med nisserne, så laver jeg små jule-stilleben, som placeres rundomkring. Jeg bruger ofte forskellige slags bakker til at lave små jule-stilleben på.

Jeg rydder en del pynteting væk, så julepynten ikke skal presses ind blandt de ting, som plejer at stå fremme. Efterhånden har alle juletingene helt faste pladser. Hvis jeg kommer til at stille noget pynt et andet sted, så varer det ikke længe, før der falder en bemærkning om, at sådan plejer det altså ikke at være. Så vi gør rigtigt meget “som vi plejer”, når vi pynter op – og kan ungerne godt lide, og det er helt fint med mig. Et par ting som er simple, men som giver fin juleeffekt er lyskæden, som omkranser køkkenvinduet i december og mine gulvvaser med grene og enkelt pynt.

 

lyskæde jul køkken

Lyskæden i køkkenet

img_9733

Gulvvase med enkelt pynt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

enkel pynt jul

Grene med snefnug i gulvvase

 

Adventskrans:

Den er helt enkel i år.  4 hvide lys, en messingstage uden pynt. Helt enkelt – bom!

img_9885

 

Adventkransen fundet i genbrugsen. That will do this year!

 

Indgangsparti:

Ved vores indgangsparti pyntes der også op – igen efter devisen “keep it simple” Jeg køber måske et par hyacinter, et lille grantræ, som står i en potte. Måske en zinkkurv med røde paradisæbler og en koglekrans eller noget grønt til døren. Jeg køber bundter med gran, som jeg klipper op i mindre stykker, Grangrenene vikler jeg omkring gelænderet ved trappen med ståltråd. Endelig vikler jeg en lyskæde omkring gelænderet også. Derudover har jeg et par lanterner, som kommer ud på trappen i julemåneden. Det lille projekt tager 15 minutter, er billigt, giver ret meget juleeffekt og byder velkommen i hele december.

 

julepynt udenfor gran juletræ

Indgangsparti med julegrønt

 

 

julepynt udenfor gran juletræ

Julepynet på trappen. Så er der heller ingen, der kan se, at gelænderet trænger til maling

 

 

DIY-Julesæk:

De sidste par år har jeg lavet julesække til julegaverne. Det ser hyggeligt ud og er hurtigt og nemt at lave. Jeg køber de store brune skraldeposer i papir, vender dem på vrangen, så den påtrykte tekst sidder indeni sækken. Enten kan man lave en skabelon i plast (tegne et juletræ og skære det ud med en hobbykniv) og så duppe motivet på med en svamp, eller man kan klippe et juletræ af en almindelig skuresvamp. I år lavede jeg en juletræsskabelon i plast og købte to tuber maling i forskellige grønne nuancer. Så duppede jeg grønne juletræer på skraldeposerne. Tilsidst foldede jeg lige kanten på poserne lidt ned, så den indvendige side kommer ud øverst oppe. En enkelt sæt står fremme i julemåneden, og sækkene bliver fyldt efterhånden som gaverne bliver købt/pakket ind.  Når vi pakker bilen til jul, så er gaverne samlet i sække og lige til at smide i bilen.

diy jul ideer inspiration julesæk stencil

Min interimistiske skabelon

diy jul ideer inspiration julesæk stencil

Lettest at  duppe gennem skabelonen,når sækken ligger helt fladt på gulvet. Vær sparsom med malingen, så flyder den ikke ud over kanterne.

 

 

 

 

 

 

diy jul ideer inspiration julesæk stencil

En hyggelig Diy-julesæk lavet på 15 minutter

 

Grønne indslag

Et par amaryllis med hvide blomster – en mistelten – 2  stuegraner rundt omkring i huset og et lille juletræ til trappeopsatsen hører til vores faste grønne juletraditioner – og en nem måde at få noget julestemning ind i huset.

amaryllis-at-fluwel

Jeg elsker de hvide amaryllis

 

mistelten

En mistelten over døren skal der til

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

stuegran jul ide

Stuegran eller Araucaria heterophylla. Denne har jeg købt i år, da det ikke lykkes mig at holde liv i de to, som jeg købte sidste jul.

 

Jule Must Have:

Som noget nyt i år vil jeg have købt mig et cedertræ. Jeg så dem rundt omkring sidste år, men nåede ikke at få fat i et. Jeg synes, det er så smukt og helt enkelt og emmer af julehygge – så det er et must have for mig i år. Har kigget lidt på priser, og de er godt nok dyre. Selv de helt små cedertræer med en enkelt gren koster let 300 kr. Jeg er på udkig og håber at finde et fint eksemplar – også til en god pris!

 

cedertræ jul

Det smukkeste cedertræ. Billedet er fra stof og stil katalog efterårs/julekatalog, hvor billederne blev taget i mit hjem

 

Hold da op, det blev et længere indlæg. Hvis ovenstående nu kom til at lyde som om, at jeg bare har tjek på det hele – så må jeg hellere tilføje, at det IKKE er tilfældet. Ofte kan nullermændene i huset næsten være på størrelse med tennisbolde i december, fordi jeg ikke lige når dertil. Jeg prøver dog at være  mest muligt på juleforkant – så december bliver en hyggelig måned for alle mand i huset.

Har du gode ideer til “julehygge/stemning” på den nemme måde, så giv endelig lyd i kommentarer!

Tak fordi du læste med!

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.