Inspiration Livsstil

Update – minimalisme og grønnere hverdag

For halvandet år siden skrev jeg indlægget “Tanker om minimalisme og en grønnere hverdag”. Jeg tænkte derfor, at det nu var på høje tid med en update på, hvordan det er gået siden. Du kan læse eller genlæse blogindlægget her.

Min interesse for emnet udsprang i første omgang af ønsket om generelt mere fokus på “hverdags-bæredygtighed”. For mig betyder det at undgå madspild og spild i det hele taget. Jeg ville gerne blive mere omkostningsbevidst på hverdagsøkonomien for på den måde få større økonomisk råderum. Derudover havde jeg også et stort ønske om, mindre rod og mindre praktik i hverdagen – og dermed mere tid til alle de sjove ting. Jeg har fundet stor inspiration i Jane Ibsen Pibers bøger “Den lille guide til minimalisme” og “Den lille guide til opsparing”

Bøgerne her har været til stor inspiration

Overordnet er mit fokus stadig det samme, men jeg har opdaget en ting – som jeg troede, at jeg allerede havde helt styr på – men som faktisk betyder rigtigt meget for ro i mit hoved. Mere om det senere i indlægget. Her først mine 2 vigtigste erfaringer, nemlig omkring oprydning og købestop.

Oprydning og sortering af materielle ting

Halvandet år inde i processen har jeg erkendt, at det er en on-going proces, som ikke kan forceres. I starten troede jeg, at jeg blot kunne gennemgå hvert rum i huset og sortere til genbrug og salg, og så ville jeg være færdig, når jeg var igennem alle rum. Sådan er det IKKE, i hvert fald ikke her hos mig. Jeg elsker indretning, loppefund og har samlet utroligt mange ting sammen gennem lang tid. Den side af mig “kæmper” mod den anden mig, som gerne vil have færre ting og mere ro. Oprydningsdelen foregår derfor mere cirkulært her, hvert rum skal jeg igennem flere/mange gange, og hver gang bliver mere og mere sorteret ud.

Købestop

Siden sidst har jeg i alt haft 4 måneder, hvor jeg har praktiseret købestop. Månederne med købestop har virkelig været en øjenåbner. Det at tracke sine indkøb og indkøbsvaner, det tager lidt tid – og indkøbsvanerne tager tid at ændre. Fx. har jeg altid sagt nej til kvitteringen i butikken. Under købestop skulle jeg jo bruge den at at skrive mine indkøb ned, når jeg kom hjem – men vanens magt gjorde, at jeg kom til at sige nej til kvitteringen. Jeg skyndte mig så at notere beløbet ned på mobilen, så jeg kunne huske beløbet, når jeg kom hjem til købestopsregnskabet.

Før mine købestopsmåneder kunne jeg undre mig over, hvor og hvor hurtigt pengene fra lønchecken forsvandt, så det har været rigtigt sundt for mig med måneder, hvor jeg kun har købt “need-to-have” Det er meget forskelligt, hvordan mine købestops-måneder er gået. Desværre har jeg ikke gemt mine data fra de første to måneder som ligger næsten et år tilbage, men jeg har gemt for juli måned og september måned, som jeg netop har afsluttet – og disse to måneder er der stor forskel på.

Juli:

Juli måned er generel en dyr måned ligesom januar. Der kommer masser af regninger i juli. Desuden har vi her i familien flere fødselsdage og har også været til nogle sammenkomster, hvor jeg har købt gaver til lejligheden. Derudover faldt jeg i med “nice-to-have-køb” til mig selv enkelte gange. Mit yndlingsgarn kom på udsalg til 40%, så der kunne jeg ikke dy mig. Derudover spenderede jeg 250 kr på en kjole på udsalg og en matchende neglelak. Kjolen er dog blevet yndlings. Jeg elsker materialet hør – og den er blevet brugt massivt siden køb. I juli måned ser udgifterne således ud: 6460,50 kr (familie på fem). Alle budgetterede regninger er ikke med, men altså kun dagligvarer, gaver og ups-indkøb og ingen salg af tøj og ting

Mit købestopsregnskab fra juli måned

September:

I september har jeg været rigtig god til købestop! Dagligvareforbruget har været i alt 2860 kr (familie på fem – fra midt i denne måned kun fire hjemmeboende, da datteren er flyttet hjemmefra), og jeg har købt NADA derover. Jeg har fået tømt fryseren helt og brugt rigtigt mange af vores dagligvarer fra køkkenskabene. Lidt indtægter har jeg også haft. Jeg har nemlig solgt ud af tøj og ting, og der gik helt sport i kun at handle dagligvarer for de penge, som jeg fik ind ved salg af mit proppede tøjskab, således at jeg havde et 0-regnskab, når vi nåede sidste dag i september. Det lykkedes næsten – jeg solgte for 2615 kr i september måned. Så mit regnskab for september ser sådan ud:

2860-2615= 245 kr i udgifter (udover de faste på budgetttet) Tadaaa – det er da godt gået, synes jeg

Faktisk ville jeg være gået i 0, hvis jeg ikke var blevet brændt af med en handel. Der skulle komme en og afhente noget tøj, som hun havde købt – men hun brændte mig så mange gange, at jeg droppede den handel (er sikker på, at I godt kender det med at blive brændt af, hvis I sælger på facebooksider og dba). Nu har jeg strammet ballerne max på den økonomiske front i september. Det var sjovt, og der gik sport i at ramme 0 kr i udgifter, men nu holder jeg lige en pause med salg af tøj og ting. Det har kostet virkelig meget tid i september – og det kan jeg ikke holde til at forsøge hver måned.

købestop regnskab
Her mit købestopsregnskab for september

Fokuspunkter fra sidste indlæg

Herunder mine fokuspunkter fra sidste blogindlæg. Jeg har lige tilføjet lidt om, hvor langt vi er under de enkelte punkter. Jeg er lidt stolt over, at vi faktisk fortsat har fokus på dem alle -og at de er blevet en naturlig del af hverdagen her

 1. Købestops-måneder. Det vil jeg fortsætte med og tracking af indkøb generelt er hjælpsomt, når man gerne vil blive klogere på forbrugsvaner
 2. Sortering og udsmidning i alle rum i huset (det fortsætter jeg også med – men løbende og ikke i så stor stil som den omgang, jeg tog for et år siden)
 3. Få bund i køleskab, køkkenskabe og fryser. Her er jeg nået i mål. Har fået brugt næsten alt. Jeg har stor fokus på planlægning af mad og laver store portioner (til 4-5 gange aftensmad) og fryser ned. Så har jeg et lager af hurtig aftensmad i fryseren – og det giver ro på de travle dage.
 4. Sortering af tøjskab – jeg sorter og sælger løbende ud – der skal stadig være færre ting i tøjskabet
 5. Salg af diverse ting og møbler, som jeg har tilovers – jeg fortsætter lidt endnu, men der bliver færre ting at tage af:-)
 6. Nedbringning af el-regning. Den er stadig for høj (vaskemaskine, tumbler og vores store kaffemaskine er de store syndere), men vi får forbrugsoversigt hver uge, så vi kan sammenligne med forgange uger – så vi har fortsat fokus på dette punkt
 7. Jeg har et mindre lager af indkøbsnet i bilen, så det er helt slut finito med at købe plastposer ved kassen. Har jeg glemt net, når jeg går ind i butikken, så går jeg tilbage til bilen for at hente. Jeg handler oftest stort ind – derfor bilen. Fx handler vi min 10 liter mælk om ugen.
 8. Derudover har jeg sorteret kraftigt ud i “personlig pleje” produkter, og jeg er gået helt over til de hæklede vatrondeller. De fungerer fint til rens af huden og jeg synes, at man nærmest får en slag ansigts-scrub forærende, når man bruger dem. Jeg vasker dem i vaskepose i maskinen, når der alligevel skal sættes en vask over

Nye tiltag – også nogle som virkelig batter

Budget ( det batter på roen!!)

Jeg har egentlig altid anset mig som sådan en, som havde godt styr på budgettet – og lidt havde jeg da også. Jeg ved, hvilke regninger, der kommer og i hvilke måneder. Det kører over betalingsservice – og jeg laver aldrig overtræk, men det var faktisk først, da jeg læste ” Den lille guide til opsparing” af Jane Ibsen Piber, at det gik op for mig, at mit budget lige skulle trimmes og tilpasses en smule. Min betalingsservice har nemlig hidtil kørt over min lønkonto, og det betød – at der var dyre måneder, hvor jeg skulle spare ret meget på pengene ( januar og juli), semidyre(oktober og april) og resten af månederne var ret gode måneder.

Nu har jeg fået flyttet alle regninger over på en anden konto, og så bliver der overført overført et fast beløb fra lønkontoen hver måned, så ryger der både til regningsbetaling og opsparing. At månederne er ens med rådighedsbeløb hver måned, var faktisk den ting, som jeg nævnte først i indlægget. Det har gjort en KÆMPE forskel her – og givet mig meget mere ro på i forhold til budgettet.

Egentlig var det jo bare lige en teknisk detalje at få oprettet den faste overførsel og flyttet betalingsaftalerne til en anden konto. Jeg har udskudt det i årevis, men skønt det er gjort nu!! Det næste jeg så skal have kigget på er betalingsservice generelt. De tager 5,75 kr pr aftale, så har man 15 aftaler pr måned, så scorer de næsten 87 kr lige ned i lommen. Der må altså være andre muligheder for betaling af regninger!! Tips modtages meget gerne, hvis I ved, hvordan det kan gøres billigere.

Kontanter (det batter på opsparingen)

Jeg har nok sagt “bare på beløbet” omkring en million gange i mit liv. Nu har jeg de seneste par måneder forsøgt at hæve penge, så jeg betaler kontant i stedet for at bruge kort. Det virker så godt her hos mig. Jeg tænker mig om en ekstra gang, og der ryger ingen impulskøb ned i kurven, fordi jeg kun har omkring det beløb med – som jeg skal handle for. Efter nogle måneder med tracking af indkøb, har jeg ret godt styr på, hvad jeg handler for, når jeg handler stort ind til ugen.

Styr på tilbudspriser (det batter på dagligvarebudgettet)

Da jeg brugte kort og sagde ” bare på beløbet” havde jeg heller ikke ret godt styr på priserne. Varer røg bare i kurven, og når jeg kom hjem, og manden spurgte “hvad kostede dit og dat?” så kunne jeg aldrig svare. Efter tracking af indkøb og kontakt betaling, er jeg blevet langt mere prisbevidst på dagligvarer – og det kan mærkes på dagligvarebudgettet.

Salg af tøj, ting og møbler (det batter på opsparingen)

Når man – som jeg – har et samlergen, elsker loppefund og indretning, tøj og diverse, så får man altså slæbt ret meget til huse gennem årene. Min oprydning, sortering og salg af ting, som jeg ikke bruger mere har givet lidt til opsparingen i år. Dog skal man huske at det tager laaaaang tid at fotografere alt til salg, at beskrive tingene, svare på henvendelser fra potentielle købere, evt. pakke ned og sende fra pakkekiosken. Så hav også in mente at “time is money”, og vurder om prisen på varen er tiden og besværet værd.

Jeg har sorteret stort ud – både til den lokale genbrug og så også til salg. Nogle gange har jeg tænkt, at de mindre ting til salg ikke var tiden værd – dog blev jeg alligevel motiveret af, at min indsats med salg har kunnet ses på opsparingen. Den opsparing trængte nemlig til at vokse lidt. Sælger man større ting, så som møbler, lamper eller billeder, så kan det virkeligt batte i regnskabet. De fleste måneder i år har beløbet dog været langt mindre i omegnen af et par hundrede kr. Tøj (selv helt ubrugt) er svært at få særligt mange penge for – og jeg gider ikke besværet med tøj, hvis det er til 20 kr pr del. Det kan ikke svare sig i tid – så det får min lokale genbrug glæde af.

Ved akut købetrang:

Jeg er medlem af flere facebook-grupper – både omkring minimalisme og økonomi er der er mange ideer til, hvad man kan gøre eller sige til sig selv, hvis købetrangen skulle melde sig. Så de følgende har jeg ikke selv fundet på, men de tre ting virker hos mig.

a. Hvor mange timer skal jeg arbejde for at få råd til XXX

b. Jeg venter lige med at tage beslutningen om køb til om 7 dage

c. Er tingen “Need-to-have” eller “Nice-to-have”? – det eliminerer mange indkøb hos mig i hvert fald

Afmeldelse af nyhedsbreve

Jeg afmelder løbende nyhedsbreve, når de lander i min mailboks. Det har to positive effekter. Jeg bliver ikke så let fristet til at købe tøj, lækkert interiør eller andet. Desuden står der ikke længere 73.226 ulæste mails, når jeg åbner mailboksen og det har også hjulpet på mit generelle stressniveau – så win-win

Transport

Jeg er begyndt at cykle oftere på arbejde. Jeg er ikke helt i mål her, men langt bedre end udgangspunktet, som var bil hver eneste dag

Så er jeg ved at være til vejs ende i min update. Jeg håber, at du stadig læser med. Jeg har sparet en del op gennem det seneste år med de ovennævnte tiltag, så jeg tænker måske, at jeg vil skrive et nyt blogindlæg, som i højere grad kommer til at handle om opsparing. Det blogindlæg kommer lige pludselig:-)

Tak fordi du læste med!!

Anne

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Line
  1. oktober 2021 at 20:39

  Tak for god inspiration – også i form af altid smukke billeder

  • Reply
   Anne Romedahl
   12. oktober 2021 at 8:43

   Tusind tak for roserne, altid dejligt med respons på mine blogindlæg, så tak fordi du tog dig tiden til det!! Det betyder meget for mig. dejlig dag. Hilsen Anne

 • Reply
  Charlotte Christensen
  24. oktober 2021 at 13:18

  Rigtig fin artikel Anne, med gode tips jeg kunne bruge. 🙂
  Det er en helt fantastisk blog. Meget spændene, at rode rundt i.

  • Reply
   Anne Romedahl
   25. marts 2022 at 8:51

   Tusind tak. Det er jeg rigtigt glad for at høre:-) hilsen Anne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.